دولت دموکرات بایدن در عرصه داخلی، چالشهای به مراتب کمتری نسبت به حوزه خارجی دارد، به خصوص اینکه دست دونالد ترامپ رقیب او در این حوزه چندان باز نیست.
حمله هواداران ترامپ به کنگره و پروندههای مالیاتی، از نامزد جمهوری خواهان، چهره ای آسیب پذیر در حوزه داحلی ساخته است.
در مقابل، بایدن از نظر کارنامه اقتصادی وضعیت به نسبت مناسبی دارد. نرخ بیکاری آمریکا در پایینترین حد خود قرار دارد، اقتصاد این کشور حدود ۳ درصد در هر فصل رشد میکند، دستمزدها در حال افزایش است و بازار سهام در حال عبور از سقف خود است. در همین حین، پیشبینی میشود که نرخهای بهره که بیش از دو سال است به بالاترین حد خود رسیده است، در نهایت کاهش یابد.
با این حال نظرسنجیها نشان می دهد که بایدن از ترامپ عقبتر است؛ چرا؟ پاسخ را باید در سیاست خارجی آمری کا دید.
نظرسنجی NBC در ماه فوریه نشان داده که محبوبیت رئیسجمهور فعلی آمریکا به ۳۷ درصد کاهش یافته است. نظرسنجی CBS بیانگر آن است که ۶۵ درصد آمریکاییها اقتصاد دوره ترامپ را خوب ارزیابی میکنند؛ این رقم برای اقتصاد دوره بایدن ۳۸ درصد است.
نقطه ضعف بایدن سن بالای او، ناتوانی در مدیریت بحران مهاجرت غیرقانونی به آمریکا و آسیبدیدن مردم عادی از نوسانهای اقتصادی است.
بایدن همچنین در سیاست خارجی نمره خوبی از حامیانش در داخل آمریکا و هم متحدان این کشور در خارج میگیرد. اما در این بخش هم با چالشهایی روبهروست.
در مورد اوکراین، فشار فزایندهای در مورد پایاندادن به جنگی که طیفی از رایدهندگان معتقدند حمایت نظامی از آن فایدهای ندارد وجود دارد. یکسری از رایدهندگان آماده رایدادن به ترامپی هستند که وعده انجام مذاکرات صلح با پوتین و پایاندادن به جنگ را داده است.
چالش دوم چین است. بایدن معتقد است آمریکا باید با چین تعامل داشته باشد که مورد اقبال شرکتهای آمریکایی فعال در آن کشور است. اما در شرایطی که ۸۱ درصد جمهوریخواهان، ۵۹ درصد از مستقلها و ۵۶ درصد از دموکراتها چین را بهعنوان یک تهدید بحرانی میبینند، این رویکرد بایدن ممکن است مانند نوعی مماشات با چین ارزیابی شود.
چالش سوم سیاست خارجی بحران غزه است. معضل بایدن این است که تعداد زیادی از آمریکاییها، بهویژه در حزب خودش، در میان جوانان و در میان گروههایی از آمریکاییهای عربتبار، از کمکهای نظامی به اسرائیل حمایت نمیکنند و مایلند هماکنون شاهد توقف جنگ باشند. آنها معتقدند که بایدن نتوانسته در راستای اعلام آتشبس در غزه که بحران انسانی آن روزبهروز وخیمتر میشود کاری کند.
به این ترتیب بهنظر میرسد که ادامه شرایط کنونی در اوکراین و غزه، دموکراتها را در برابر جمهوری خواهان در موضع ضعف قرار خواهد داد و احتمالا دولت بعدی را تقدیم ترامپ خواهد کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم